Αναμφίβολα στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Πολλοί που έχουν πτυχίο ή ανώτερη εκπαίδευση, οδηγούνται τελικά στη μετανάστευση στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η αναντιστοιχία αυτή δεν οφείλεται στην υπερβάλλουσα προσφορά πτυχιούχων. Το ποσοστό των πτυχιούχων στο σύνολο του πληθυσμού είναι χαμηλότερο από τον μ.ό. τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ*.
Η αναντιστοιχία προκύπτει από την περιορισμένη ζήτηση της ελληνικής οικονομίας για πτυχιούχους. Είναι λοιπόν ένα διαρθρωτικό πρόβλημα και συνεπώς για να λυθεί θέλει βασικές αλλαγές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μετατεθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες.
Αλλάζει ο χαρακτήρας μετανάστευσης
Διαχρονικά αλλάζει ο χαρακτήρας της μετανάστευσης από την Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν μετανάστευση ανειδίκευτων εργατών ενώ στη συνέχεια κυρίως από το 1990 και μετά είναι κυρίως πτυχιούχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έγινε το 2016 το 68% από αυτούς που ήταν στο εξωτερικό μέχρι το 1970 είχαν σπουδάσει μέχρι το γυμνάσιο και μόλις 12% είχαν πτυχίο πανεπιστημίου. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί: 6% μέχρι γυμνάσιο και 63% πανεπιστήμιο.
Στην περίοδο της κρίσης επειδή ολοένα και περισσότεροι πτυχιούχοι φεύγουν λόγω των αδιεξόδων που συναντούν, δεν μπορούν πλέον να είναι επιλεκτικοί.
Βέβαια παρ’ όλα αυτά το 80% των μεταναστών κατευθύνεται σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς και μάλιστα το 50% των μεταναστών έχει μεταναστεύσει για εργασία στη Γερμανία ή την Αγγλία.
Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως φεύγουν όλοι αυτοί οι πτυχιούχοι παρ’ όλο που και στις χώρες υποδοχής δεν είναι πολύ καλή η κατάσταση για τους μετανάστες (αγορά εργασίας κλπ), ακόμη και τους πτυχιούχους.
Μετανάστευση στη γερμανία – Μερικά στατιστικά στοιχεία
Η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το 81% από αυτούς τα καταφέρνουν μέσα στους πρώτους έξι μήνες.
Συνοπτικά τα στοιχεία μετανάστευσης στην Γερμανία την περίοδο 2010-2015 :
Με βάση τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας DESTATIS ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία κατά τα έτη 2010-2015 ανά φύλο έχει ως εξής:
Comments are closed.