Τα Δικαιώματα μου
Οι υπήκοοι των κρατών μελών της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων , παροχής υπηρεσιών , διαμονής και εγκατάστασης . Έτσι λοιπόν και οι Έλληνες εργαζόμενοι δε χρειάζονται άδεια εργασίας, όταν αποφασίσουν να μετακομίσουν για εργασία στη Γερμανία. Μπορούν να διαμένουν ελεύθερα εκεί κατά το πρώτο διάστημα που αναζητούν απασχόληση. Θα πρέπει να δηλώσουν με το διαβατήριο ή την αστυνομική τους ταυτότητα την κατοικία τους. Στη συνέχεια, να αναφέρουν την πρόθεση τους να αναζητήσουν εργασία στον οργανισμό απασχόλησης (AgenturfürArbeit) . Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού από το 2010 έως το 2016 μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 160.000 Έλληνες. (http://www.ggae.gr ) Ο λόγος για τους περισσότερους ήταν οι καλύτερες ευκαιρίες στην αναζήτηση εργασίας.
Τι να προσέξω
Αυτό που μπορεί να δυσκολέψει κάποιον είναι η εύρεση κατοικίας , ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις. Η αναζήτηση στέγης γίνεται μέσα από τα μεσιτικά γραφεία, τις εφημερίδες, το διαδίκτυο και τη στεγαστική υπηρεσία (Wohnungsamt). Κάτι άλλο που πρέπει κάποιος να προσέξει κατά την διάρκεια αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία είναι διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι υπόσχονται δουλειά έναντι αμοιβής και αποσπούν χρηματικά ποσά σαν προκαταβολή. Καλό είναι να εμπιστεύεστε μόνο γραφεία ευρέσεως εργασίας και να κάνετε έρευνα πρίν συνεργαστείτε με κάποιον που δεν ξέρετε.
Επαγγέλματα μεγάλης ζήτησης είναι οι μηχανικοί, οι τεχνίτες και ο τομέας της υγείας. Επίσης ο τομέας των ξενοδοχείων, της εστίασης και Γαστρονομίας. Εξειδικευμένος/-η υπάλληλος ξενοδοχείων, Μάγειρας /Μαγείρισσα, Σερβιτόρος, Μπάρμαν.
Στο δίκτυο EURES, https://ec.europa.eu/eures/public/de/homepage τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης, μπορείτε να βρείτε προσφορές εργασίας και για τη Γερμανία.
Αν λοιπόν ψάχνετε για εργασία στη Γερμανία μπορείτε να βρείτε αγγελίες και θέσεις εδώ