Εργασία στη Γερμανία

Εργασία στη Γερμανία

Εργασια στη Γερμανια Αποφασίσατε ή σκέφτεστε την εργασία στη Γερμανία; Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης με 82 εκ. κατοίκους. Ο δείκτης ανεργίας κυμαίνεται περίπου στο 4.5 % προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για εργασία. Ο βασικός μισθός υπολογίζεται στα 1.473 ευρώ.
Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία, η Φραγκφούρτη, η Στουτγάρδη, το Ντύσελντορφ, το Ντόρτμουντ, το Έσσεν και η Βρέμη. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ, με μηδενικό πληθωρισμό και στηρίζει τα έσοδα της κυρίως στη βιομηχανία, το εμπόριο και τους κλάδους παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας.

Γιατί να εργαστώ εκεί;

Η Γερμανία ώς μια μεγάλη αγορά αν όχι η μεγαλύτερη της Ευρώπης προσφέρει πολλές ευκαιρίες εξέλιξης και καλούς μισθούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι και οι κοινωνικές παροχές που προσφέρει καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τα κοινωνικά και τα οικογενειακά επιδόματα. Επίσης η Γερμανία διαθέτει πολλά ελληνικά εστιατόρια κάτι που ευνοεί τους Έλληνες καθώς στην χώρα μας υπάρχει μεγάλη εμπειρία, τεχνογνωσία και πολύ μεράκι στον χώρο της εστίασης. Αν λοιπόν η εστίαση είναι ο χώρος σου τότε η εργασία στη Γερμανία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για επαγγελματική καριέρα και συνεπώς καλές αποδοχές.[/vc_column_text][/vc_column]

εργασία στη γερμανία
[/vc_row]

Τα Δικαιώματα μου

Οι υπήκοοι των κρατών μελών της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων , παροχής υπηρεσιών , διαμονής και εγκατάστασης . Έτσι λοιπόν και οι Έλληνες εργαζόμενοι δε χρειάζονται άδεια εργασίας, όταν αποφασίσουν να μετακομίσουν για εργασία στη Γερμανία. Μπορούν να διαμένουν ελεύθερα εκεί κατά το πρώτο διάστημα που αναζητούν απασχόληση. Θα πρέπει να δηλώσουν με το διαβατήριο ή την αστυνομική τους ταυτότητα την κατοικία τους. Στη συνέχεια, να αναφέρουν την πρόθεση τους να αναζητήσουν εργασία στον οργανισμό απασχόλησης (AgenturfürArbeit) . Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού από το 2010 έως το 2016 μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 160.000 Έλληνες. (http://www.ggae.gr ) Ο λόγος για τους περισσότερους ήταν οι καλύτερες ευκαιρίες στην αναζήτηση εργασίας.

Τι να προσέξω

Αυτό που μπορεί να δυσκολέψει κάποιον είναι η εύρεση κατοικίας , ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις. Η αναζήτηση στέγης γίνεται μέσα από τα μεσιτικά γραφεία, τις εφημερίδες, το διαδίκτυο και τη στεγαστική υπηρεσία (Wohnungsamt). Κάτι άλλο που πρέπει κάποιος να προσέξει κατά την διάρκεια αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία είναι διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι υπόσχονται δουλειά έναντι αμοιβής και αποσπούν χρηματικά ποσά σαν προκαταβολή. Καλό είναι να εμπιστεύεστε μόνο γραφεία ευρέσεως εργασίας και να κάνετε έρευνα πρίν συνεργαστείτε με κάποιον που δεν ξέρετε.

Επαγγέλματα μεγάλης ζήτησης είναι οι μηχανικοί, οι τεχνίτες και ο τομέας της υγείας. Επίσης ο τομέας των ξενοδοχείων, της εστίασης και Γαστρονομίας. Εξειδικευμένος/-η υπάλληλος ξενοδοχείων, Μάγειρας /Μαγείρισσα, Σερβιτόρος, Μπάρμαν.

Στο δίκτυο EURES, https://ec.europa.eu/eures/public/de/homepage τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης, μπορείτε να βρείτε προσφορές εργασίας και για τη Γερμανία.

Αν λοιπόν ψάχνετε για εργασία στη Γερμανία μπορείτε να βρείτε αγγελίες και θέσεις εδώ