Υγιεινή διατροφή ως τρόπος ζωής
Μια παροιμία λέει «Είμαστε ότι τρώμε». Η Υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τη σωματική και την πνευματική μας υγεία ..…
Πολλές τροφές συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών ενώ σε άλλες περιπτώσεις τις χειροτερεύουν. Όλο και περισσότερες κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις προτείνουν την υγιεινή διατροφή ως τρόπο ζωής.
Παλαιότερα οι καταναλωτές δεν ενδιαφερόταν τόσο για την «ποιότητα» της διατροφής τους αφού είχαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα «καθημερινά» προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά.
Όσο όμως αναπτύσσεται το βιοτικό επίπεδο, όσο μεγαλώνει η οικονομική ευχέρεια τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Γεγονός που συνεπάγεται και μια προτίμηση για φαγητά με λιγότερες θερμίδες, μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο.
Ιατρικές οργανώσεις, γυμναστήρια και μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων που προωθούν υγιεινά παρασκευάσματα, με την τεράστια διαφήμιση που ρίχνουν στην αγορά, επηρεάζουν και πολλές φορές διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες του κοινού.
Διαμόρφωση μενού στο εστιατόριο
Έτσι κάθε έξυπνος επιχειρηματίας εστιάτορας που δεν θέλει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτούς τους παράγοντες στη διαμόρφωση του μενού του.
Διεθνώς η κατανάλωση του μοσχαριού και του χοιρινού κρέατος έχει αρχίσει να μειώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το αρνί και το κατσίκι. Ταυτόχρονα αυξάνεται το ενδιαφέρον, στην κατανάλωση του κοτόπουλου και των ψαριών.
Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των πελατών στο οποίο απευθύνεται ένας ιδιοκτήτης restaurant όπως επίσης η ηλικία, το κοινωνικό τους επίπεδο και η οικονομική τους επιφάνεια.
Σίγουρα πάντως το να προσθέσει ο εστιάτορας στον κατάλογο μερικά φαγητά υγιεινά, με λιγότερες θερμίδες ίσως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει προσέλευση καινούριας πελατείας που ενδιαφέρεται για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Ίσως και να σταθεροποιήσει τους υπάρχοντες πελάτες αφού θα τους προσφέρει κάτι για το οποίο το ενδιαφέρον θα μεγαλώνει συνέχεια.
Ήδη πολλά εστιατόρια διαθέτουν ξεχωριστή κάρτα για χορτοφάγους. Η Υγιεινή διατροφή σαν σλόγκαν θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς καταναλωτές σε ελληνικά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.
Άλλωστε η μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή επιλογή σε πολλές κλινικές μελέτες.
Από την άλλη τα υγιεινά φαγητά πολλές φορές, έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς. Έτσι, σερβιρισμένα κατάλληλα, θα μπορέσουν να αποδώσουν τελικά μεγαλύτερο κέρδος στον επιχειρηματία. Για παράδειγμα το κοτόπουλο, το οποίο έχει λίγα λιπαρά, κοστίζει αρκετά φθηνά, ενώ μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μερικά σαλατικά το ίδιο.
Τρόπος μαγειρέματος
Με πιο υγιεινό τρόπο θα μπορούσαν να φτιαχτούν και τα φαγητά που έχετε ήδη στο μενού σας. Ας πούμε να σερβίρονται με λιγότερο λάδι ενώ οι διαφορετικές σάλτσες θα μπορούσαν να προσφέρονται ξεχωριστά. Τη γεύση τους να δίνουν περισσότερο τα μπαχαρικά παρά το αλάτι.
Μια καλή πρόταση για αρχή θα ήταν να προσθέσετε μόνο ένα ή δύο «θρεπτικά συστατικά», να τα προβάλετε κατάλληλα. Η μετέπειτα εξέλιξη και διαμόρφωση του μενού σας να εξαρτηθεί από τη ζήτηση και το κέρδος που αυτά θα έχουν.
Τέλος, μη ξεχνάτε τον βασικό κανόνα: τα φαγητά σας θα πρέπει πάντα να είναι ελκυστικά στο μάτι και νόστιμα στη γεύση. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές κανένα «θρεπτικό» πιάτο δεν πρόκειται να παρουσιάσει κέρδος και να αυξήσει την πελατεία σας.
Θέσεις εργασίας σε Ελληνικά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη μπορείτε να βρείτε εδώ …
Comments are closed.