Χρήσιμες συμβουλές για σωστές επιλογές.
Πολλές φορές η επιτυχία ενός εστιατορίου εξαρτάται από την τοποθεσία που έχει επιλεγεί. Επίσης η τοποθεσία αυτή, είναι που συνήθως καθορίζει και το είδος του εστιατορίου.
Ένα φαστ φουντ για παράδειγμα, καλό θα ήταν να λειτουργεί σε κεντρικές οδούς, κοντά σε εμπορικά κέντρα. Περιοχές με πολλές εργατικές οικογένειες, όπως επίσης και με πολλούς μαθητές – φοιτητές, είναι πιο σίγουρες για αυτό το είδος επιχείρησης. Ένα εστιατόριο πολυτελείας το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη κίνηση και πολλή φασαρία έχει λιγότερες πιθανότητες να επιτύχει.
Ένα ρεστωράν με πλούσια διακόσμηση, σε μια περιοχή πολυσύχναστη θα επιβιώσει πιο δύσκολα απ’ ότι, αν είχε διαλεχθεί σε περιοχή πιο ήσυχη, με περισσότερη ατμόσφαιρα και χαρακτήρα. Με πολυτελείς περιοχές από την άλλη, ένα φαστ φουντ, ίσως είχε λιγότερες προοπτικές.
Ένας πολύ βασικός παράγοντας, που αλλάζει σύμφωνα με το είδος του εστιατοριου, είναι το πόσο εύκολα μπορεί να πλησιάσει ο πελάτης την επιχείρηση. (Πρόσβαση).
Τα εστιατόρια που λειτουργούν επάνω στις εθνικές οδούς πρέπει να βρίσκονται σε σημεία, που να μπορεί ο ταξιδιώτης να τα επισκεφθεί χωρίς κόπο. Να τα αντιληφθεί από απόσταση.
Τα εστιατόρια πολυτελείας μπορεί να είναι απομακρυσμένα. Αρκεί η τοποθεσία να έχει κάτι ιδιαίτερο και να προσφέρει φυσική ομορφιά, γραφικότητα, κ.λ.π.
Επίσης τα εστιατόρια που απευθύνονται σε πελάτες οι οποίοι τρώνε συχνά γεύματα δίπλα στη δουλειά τους πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους εργασίας. Ή να μπορεί να τα πλησιάσει κανείς εύκολα με ταξί ή αυτοκίνητο. Πρέπει να μπορεί να το παρκάρει χωρίς δυσκολία αφού ο χρόνος του διαλείμματος είναι περιορισμένος.
Τοποθεσία εστιατορίου
Η τοποθεσία ενός εστιατορίου καθορίζει και τη διακόσμηση, την ένταση της μουσικής ακόμη και τον τρόπο σερβιρίσματος.
Τα εστιατόρια self-service ταιριάζουν σε δρόμους με μεγάλη κίνηση και σε περιοχές με νεαρή πελατεία. Εκεί δεν θα ενοχλούσε τα τραπέζια να είναι κοντά το ένα με το άλλο. Επίσης δεν πειράζει να υπάρχει ουρά για να δοθεί παραγγελία.
Αντίθετα, εστιατόρια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε βραδινά γεύματα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευρυχωρία. Περισσότερο άνετα καθίσματα.
Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο αν η περιοχή που θα λειτουργήσει ένα καινούριο restaurant έχει παρόμοιες επιχειρήσεις. Τί είδους είναι αυτές και αν ο πληθυσμός της περιοχής είναι αρκετός ώστε να μπορεί να μοιραστεί περισσότερο.
Κλείνοντας τη μικρή αυτή αναφορά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις περιοχές με πολλούς κατοίκους το να υπάρχουν εστιατόρια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους πολλές φορές μεγαλώνει το τζίρο τους. Θα πρέπει όμως τα εστιατόρια αυτά να έχουν να παρουσιάσουν διαφορετικές προτάσεις για την πελατεία τους.
Στην αντίθετη περίπτωση αν η αγορά είναι περιορισμένη το να ανοίξει ένα καινούριο εστιατόριο και να αντιγράψει απλώς ένα προηγούμενο, που ήδη λειτουργεί, έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και τη μείωση των κερδών τους.
Comments are closed.