Πολλές φορές σε διάφορα εστιατόρια βλέπουμε ανθυγιεινούς και άτσαλους τρόπους στο σερβίρισμα και τη μεταφορά πιάτων. Αυτό βέβαια ζημιώνει την εικόνα μιας επιχείρησης ή ακόμη κι αν σε άλλα σημεία της είναι αξιόλογη.
Πάντα ένα επαγγελματικό και άψογο σέρβις από ένα χαμογελαστό και περιποιημένο προσωπικό προδιαθέτει θετικά για το γεύμα που ακολουθεί. Τότε θα είναι ικανοποιητική η τελική εντύπωση από την πλευρά του πελάτη.
1. Μεταφορά των πιάτων στο σερβίρισμα:
α) Στο αριστερό χέρι συγκρατούμε το πρώτο πιάτο με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Τοποθετούμε το δεύτερο πιάτο κάτω από αυτό συγκρατώντας το με τα υπόλοιπα τρία δάκτυλα.
β) Αφήνουμε το πρώτο πιάτο στην αριστερή μας παλάμη συγκρατώντας το με τα εξής τρία δάκτυλα: παράμεσο – μεσαίο – δείκτη. Το δεύτερο πιάτο το τοποθετούμε στον καρπό του ίδιου χεριού, στηρίζοντας το στον αντίχειρα και το μικρό μας δάκτυλο.
Μπορούμε να μεταφέρουμε στο σερβιρισμα ένα τρίτο πιάτο στο δεξί μας χέρι. Το συγκρατούμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη, όπως τοποθετήσαμε το πρώτο πιάτο στον α’ τρόπο μεταφοράς.
2. Μάζεμα των πιάτων ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί:
Στην αριστερή μας παλάμη τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο και το συγκρατούμε στο κέντρο με τα εξής δάκτυλα: δείκτη – μεσαίο – παράμεσο. Έπειτα, παίρνουμε το μεγαλύτερο πιάτο που έχει απομείνει στο τραπέζι και το τοποθετούμε στον καρπό του ίδιου χεριού συγκρατώντας το με τα υπόλοιπα δύο δάκτυλα: αντίχειρα και μικρό δάκτυλο. Στη συνέχεια, επάνω σε αυτό το πιάτο που υπάρχει ήδη στον καρπό τοποθετούμε το αμέσως μικρότερο πιάτο του τραπεζιού και συνεχίζουμε μαζεύοντας τα μικρότερα πιάτα. Δηλαδή, τοποθετούμε ανά μέγεθος, από το μεγάλο στο μικρό.
Φυσικά κάθε φορά που βάζουμε ένα πιάτο στον καρπό μας, τα υπολείμματα φαγητού τα αδειάζουμε με προσοχή στο πρώτο πιάτο που έχουμε πάρει και που βρίσκεται πάντα στην παλάμη του αριστερού μας χεριού.
Για το άδειασμα των υπολειμμάτων χρησιμοποιούμε συνήθως ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι.
Comments are closed.